Slimme meter aanvragen bij kleinverbruikers

Indien u niet wilt wachten op het aanbod van uw netbeheerder, kunt u zelf een slimme meter aanvragen bij uw netbeheerder. Dit heet ook wel ‘prioriteitsaanvraag’. Let op: de netbeheerder mag bij een prioriteitsaanvraag kosten voor de plaatsing van de slimme meter in rekening brengen. Deze kosten heeft u echter al terugverdiend bij een verbruik van 1500 m3.

Kosten slimme meter

Het aanschaffen van een slimme meter kost circa € 72,60 (€ 60,- excl. BTW) als u deze met prioriteit geplaatst wil hebben. Maakt u geen gebruik van een prioriteitsaanvraag dan is het plaatsen van de  slimme meter gratis. Op de website van uw netbeheerder vindt u veelal aanvullende informatie.

Voor het aanvragen van de slimme meter gaat u naar de website van uw netbeheerder:

U kunt uw netbeheerder vinden in het EAN-codeboek.

Voordelen slimme meter

  • De slimme meter geeft u inzicht in uw gas/energieverbruik. In plaats van dat uw jaarlijks een overzicht krijgt van uw verbruik en kosten, kunt u dit nu maandelijks, of via de PM Energiemonitor zelfs dagelijks, inzien.
  • De slimme meter geeft zelf de meterstanden door aan de netbeheerder.
  • De slimme meter zorgt ervoor dat de nauwkeurigheid van uw energienota verbetert.

Een slimme meter versus een ferrarismeter (draaischijfmeter elektriciteit)

Wek je zelf stroom op met zonnepanelen, dan is een draaischijfmeter vaak ook geschikt voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.  De draaischijf draait dan simpelweg achteruit, waardoor je automatisch saldeert en dus minder betaalt aan je energieleverancier. Nu bekend is geworden dat de salderingsregeling langzaam zal worden afgeschaft, is dit bij een slimme meter niet meer zo vanzelfsprekend.

Het aanvragen van alleen een slimme gas meter wordt niet altijd aanvaard door de netbeheerders, daarom is het soms alleen mogelijk om een combinatie van een slimme gas- en elektriciteitsmeter te nemen.