Energie terugleveren – Contractafspraken

De energie die u zelf opwekt, wordt doorgaans niet meteen verbruikt in uw bedrijfsvoering. De opgewekte energie die u zelf niet verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Binnen het collectief zijn er veel ondernemers die energie terugleveren, en dit worden er steeds meer. Uiteraard hebben wij bij de collectieve inkoop daarom speciale aandacht voor de voorwaarden omtrent teruglevering. Voor kleinverbruik- en grootverbruikaansluitingen gelden verschillende voorwaarden.

Kleinverbruik
Voor kleinverbruik aansluitingen (aansluitingen met een capaciteit tot en met 3×80 Ampère) wordt de energiebelasting nu nog volledig gesaldeerd. Dit houdt in dat u slechts energiebelasting betaalt over uw netto verbruik, tenzij u meer teruglevert dan verbruikt. De wetgever heeft inmiddels wel aangegeven dat de salderingsregeling zal worden afgebouwd vanaf 2023.

Van de collectieve energieleverancier krijgt u voor de teruggeleverde elektriciteit dezelfde tarieven als die u betaalt voor de geleverde elektriciteit.

Grootverbruik
Voor grootverbruik aansluitingen (groter dan 3×80 ampère; u ontvangt maandelijks ook facturen van uw netbeheerder en meetbedrijf) kan de energiebelasting niet gesaldeerd worden. Dit is wettelijk uitgesloten voor grootverbruikers. In plaats daarvan bestaat de SDE+ subsidie, waarbij u (mits u deze tijdig heeft aangevraagd en deze is toegekend) 15 jaar lang een bedrag ontvangt per opgewekte kWh elektriciteit.

Van de collectieve energieleverancier ontvangt u voor de teruggeleverde elektriciteit een variabel tarief op basis van de APX beursprijs. Het kan dan zelfs voorkomen dat u een hoger tarief ontvangt voor uw teruggeleverde energie dan het tarief dat u betaalt voor de levering! De marge van de leverancier, de afslag op deze beursprijs, hebben we zo scherp mogelijk voor u onderhandeld en bedraagt 0,2 eurocent per kWh.

Omdat het correctiebedrag van uw SDE+ subsidie door de overheid wordt vastgesteld op basis van dezelfde APX beursprijs, heeft u meer budgetzekerheid. Immers, op het moment dat u minder SDE subsidie ontvangt door een hoog correctiebedrag, krijgt u een hogere vergoeding van de leverancier. Zo houdt u netto ongeveer hetzelfde over en kan uw terugverdientijd veel nauwkeuriger worden berekend.

Grote installaties (> 10.000 zonnepanelen)
Indien u een installatie heeft met een vermogen van meer dan 3MW dienen aparte afspraken te worden gemaakt.
Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.